Whiskytur til Islay Scotland

 

Et besøk for å sjekke ut forholdene på vår

tildelte eiendom hos Laproaig

 

 


Whiskyproduksjon

 

Noen opplevde dette å besøke et ekte Islay brenneri som en liten nedtur, idet vi fikk vite at den scotske whiskyen ble lagret på eikefat som først hadde stått i USA med amerkansk bourbon!

Etter amerkansk lov kan ikke et eikefat brukes mer enn en gang. Scotsk lov sier 2 til 3 ganger, og dermed så kjøper de scotske brenneriene fat fra USA, skraper og renser dem innvendig, og setter scotsk whisky til lagring både en og to ganger. Deretter er fatene verdiløse for whiskyproduksjon og blir istedet brukt til blomsterkasser, oa.!! Sherryfat ble også brukt og da til whisky som skulle stå mange år.

Så kom den andre nedturen. Etter at korn ble maltet, dvs. lagt ut over murgulv, tilsatt vann og satt til spiring slik at det dannet seg sukker,så ble dette kornet tørket over brennende torv. Det er herfra vi får det spesielle brente smaken. På Islay er det nær kontakt med havet og det er mye vind slik at det salte vannet krydrer hedene der torvmyrene brer seg utover. Det skal være torv til whiskyproduksjon på Islay i 1000 år til.

I Port Ellen er det et felles malt og tørking for alle brenneriene. Noen maltet og tørket maltet selv men ikke alt. "Juks" mente Finn. Og da de i tillegg hjalp hverandre med brenningen var han helt oppgitt.

Etter ett besøk, først hos Ardbeg med innlagt lunsj på brenneriets egen kaffe, var det en rask drosje til Laphroaig for å oppleve det vi egentlig var kommet for; nemlig omvisning på Lahproaig, smake på råvarnene, ta ut vårt utbytte og så kunne stå på vår kjære tomt! Været var fint hele dagen, lettskytet og sol innimellom. Det var tørt og fint på plotten vår. Det var mange flaggrester ut over tomten, så det var tydelig at mange hadde sett til eiendommen sin. Fra guidens opplysning var det besøk fra hele verden. Til og med fra Japan kom det besøk. Vi ble slått av svensker når det gjaldt antall besøkende. Vi traff flere av dem.

 

ISLAY'S WHISKY DISTILLERIES

Visit Historic Landmarks

Button Button Button

Copyright tofsland.no All Rights Reserved.